Dijitalleşme vizyonu doğrultusunda bütçe süreçlerini daha etkin ve verimli hâle getirmek amacıyla önemli adımlar atılıyor. Atılan adımlar, Bakanlığın bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zekâ destekli karar mekanizmalarına geçişini yansıtıyor.
Bu kapsamda, Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından geliştirilen "Bütçe Süreci Yönetim Platformu" ile milletvekillerine ait seçim bölgelerinin eğitim raporları, Bakanlığa yöneltilen tüm soru önergeleri ve cevapları tek bir çatı altında toplandı. 2025 yılı bütçe görüşmelerinde etkin olarak kullanılan bu sistemin 2026 yılında da kullanılması hedefleniyor.
Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği doğrultusunda, Strateji Geliştirme Başkanlığına bağlı 81 ilde Bütçe ve Tahakkuk Şube Müdürlükleri kuruldu. Bu müdürlüklerle merkez teşkilatı arasında elektronik ortamda güvenli, hızlı ve etkin iletişim kurulmasını sağlamak; ödenekleri ihtiyaca ve veriye dayalı biçimde planlayarak kamu kaynaklarını doğru, yerinde ve tasarruf tedbirlerine uygun şekilde kullanmak amacıyla "Bütçe ve Tahakkuk Platformu"nu hayata geçirmeye yönelik çalışmalara başlandı.
Şeffaflık ve hesap verilebilirliği önceleyen bir yaklaşımla, Eğitimde Yapay Zekâ Politika Belgesi ve Eylem Planı (2025-2029) kapsamında "Yapay Zekâ Destekli Bütçe İzleme ve Değerlendirme Projesi" başlatıldı. Söz konusu proje ile bütçe ve verileri analiz edilirken, yöneticilere stratejik karar alma süreçlerinde zamanında ve etkili destek sağlanması amaçlanıyor.
Bu doğrultuda sürdürülen çalışmaların, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi ile entegrasyon sağlayarak hizmetlerin niteliğini ve hizmet sunumunda etkinliği artıracağı değerlendiriliyor.
Bu yenilikçi adımlarla bütçe yönetiminde daha şeffaf, hızlı ve etkili bir yapı hedefleniyor.
Bir Yorum Bırakın