Öğretim Görevlileri Tuğba İşler ve Beyhan Şimşek’in yönetiminde Sağlık Hizmetleri MYO binasında gerçekleştirilen tatbikatta, ilk yardım müdahalesinin önemine vurgu yapıldı. Öğretim Görevlileri Tuğba İşler ve Beyhan Şimşek, amaçlarının öğrencileri gerçek hayatlarında karşılaşacak vakalara hazırlamak olduğunu belirtti.
GİBTÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı tarafından ‘22 Aralık Paramedikler Günü’ kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri tarafından vaka canlandırılması gerçekleştirildi.
Öğrenciler tarafından büyük bir dikkatle takip edilen canlandırmada acil yaşam zincirinin anahtarı olarak görülen ve acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan paramediklerin ve paramedik adayları Kardiyak arrest vakasında, Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR), Boğaza yabancı bir cisim kaçma boğulmada Heimlich manevrası Epilepsi nöbetinde olay yerinde ilk yardım senaryolu tatbikat yapıldı.
Öğretim Görevlileri Tuğba İşler ve Beyhan Şimşek, etkinlik ile sağlık hizmetleri eğitimlerinde kaliteyi arttırmayı, öğrencilere öngörü kazandırmayı ve deneyimleri arttırmayı amaçladıklarını kaydettiler. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. Tuğba İşler ve Öğr. Gör. Beyhan Şimşek, yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdiler:
“Acil yaşam zincirinin anahtarı olarak görülen ve acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan paramediklerin ve paramedik adaylarının gününü kutlamak, yaşadığımız mutluluğu günümüzün önemini anlatmak adına paramedik adaylarıyla birlikte tüm gerçekliğiyle bir sosyal deney hazırlandı. Burada ekip halinde çalışmanın önemi, saniyeler içerisinde yapılan acil bir müdahalenin insan yaşamına nasıl dokunduğu görüldü.
Sağlık sektörü ulvi ve saygın bir sektör olmakla birlikte sorumluluğu da bir o kadar ağırdır. Tüm sağlık çalışanları mesleklerini icra ederken sorumluluklarının farkında olup bilgi ve tecrübelerini insan sağlığı için kullanmayı amaç edinirler. Toplum olarak, sağlığını kaybeden bir insanın hayattaki birçok fonksiyonundan mahrum kalacağının bilincinde olmalı, sağlık çalışanlarına ve özellikle olay yerinde hastanın ilk müdahalesini yapan paramediklerimize karşı daha duyarlı olmalıyız. Ambulansta, riskli bir bölgede, gittiğinde neyle karşılaşacağını bilmeyen paramediklerin tek amacı yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgide kendisine emanet edilen canlara en kısa sürede acil müdahalesini yapmaktır. Yaşadığı tüm zorluklara, imkânsızlıklara rağmen her koşulda insanı yaşatmayı ve insanın acısını dindirmeyi amaç edinmiş, işini özveriyle yapan, şiddeti değil saygıyı ve sevgiyi fazlasıyla hak eden bütün paramedik ve paramedik adaylarımızın günü kutlu olsun.” Bülten
Bir Yorum Bırakın